Walk of History

Wandeltip

 

Tegel 1: Jeroenskerken

De Oude Jeroenskerk stamt uit de 13e eeuw en werd gebouwd ter ere van de martelaar St. Jeroen. Hij werd door de Vikingen vermoord. Sindsdien kwamen bedevaarten op gang. In 1429 werd Noordwijk aangewezen als bedevaarsplaats, wat zorgde voor een grote bloeiperiode. De architect Nicolaas Molenaar ontwierp de RK. St. Jeroenskerk, die stamt uit 1925

Tegel 2: Historische panden & de Blauwe Tram

Hier zien we het oudste huis van Noordwijk met de karakteristieke trapgevel uit de Voorstraat. In de Lindenhof aan het Lindenplein bracht Henriëtte Roland Holst haar jeugd door. Johannes Sartorius stichtte in 1535 een Latijnse School. Als Instituut Schreuders verhuisde de school in 1822 naar een pand in de Voorstraat De karakteristieke Blauwe Tram reed tussen 1881 en 1961 o.a. tussen Noordwijk en Leiden.

Tegel 3: Noordwijkse kruidenteelt

Eeuwenlang was Noordwijk beroemd om zijn geneeskrachtige en keukenkruiden en is de kruidenteelt een belangrijke welvaartsbron geweest. Het landgoed Calorama gebouwd in de 16e eeuw, was vanaf 1760 het centrum van de kruidenteelt. Rond pasen kwamen Joodse mensen langs om mierikswortel te kopen. In Veldzicht bevindt zich nog een oude Gaper, die vroeger vaak boven de deur van de kruidenwinkels hing.

Tegel 4: Beeldbepalers

In 1887 werd het Raadhuis van Noordwijk gebouwd door architect Nicolaas Molenaar (1850-1930). Biermagnaat Alfred Heineken (1923-2002) woonde lang in Noordwijk. Te zien is het huis aan de Voorstraat waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat. Nancy Geerdes (1939-1998) is oprichtster van de Noordwijkse Balletschool. Beeldhouwster Charlotte van Pallandt (1898-1997) woonde en werkte lange tijd in Noordwijk, evenals Maja van Hall (1937)

Walk of History – Kerkstraat Noordwijk Binnen

Een wandeling langs de tegels in de Kerkstraat, start aan de kant van de Oude Jeroenskerk.

Volg de tegels en u krijgt een overzicht van de historische gebouwen, de kruidenteelt rond landgoed Calorama en een aantal bekende Noordwijkers.
Maar ook cultureel erfgoed en druk-bezochte Noordwijk ‘Binse’ evenementen zijn afgebeeld. De laatste tegel maakt een verbinding met Noordwijk aan Zee.


Het ontstaan

​Hoe sluit het Koopcentrum Noordwijk Binnen’ beter aan bij de sfeervolle, historische Oude Dorpskern? En hoe creëer je een duidelijk begin en einde van de Kerkstraat/Keuvel?
Een uitdaging voor kunstproducenten Renée Korbee en Marja Koomen van Art Connectors (www.artconnectors.nl).
In opdracht van de Gemeente Noordwijk en een aantal ondernemers, ontwikkelden zij in samenwerking met beeldend kunstenaar Pauline Bakker, een ‘pad van beeldende Lichttegels’ met als titel: ‘Walk of History Noordwijk Binnen’.
De acht tegels zijn geplaatst in de bestrating van de Kerkstraat.
Zij verbinden de historie van de Kerkstraat/Keuvel met de Oude Dorpskern op een hedendaagse en educatieve manier.
Wethouder Roberto ter Hark verrichte de opening.


De totstandkoming

Door financiële bijdrages van Gemeente Noordwijk en de Winkeliersvereniging Noordwijk Binnen.
Met speciale dank aan:
Wim Baalbergen: Antiquariaat Moby Dick,
Willem Baalbergen: coördinator Museum Veldzicht,
Hein Verkade en Willem van den Haak: kenners historie Noordwijk,
Huibert van der Bent voor zijn niet aflatend enthousiasme.


Tegel 5: Cultureel erfgoed

Noordwijk heeft de oudste (1420) nog altijd functionerende schutterij van Nederland: het Gilde van Sint Joris. Het gilde is het enige schuttersgilde dat nog beschikt over een originele schuttershof en gildehuis. In 1816 werden op de plek van het huidige Wilhelminahofje 12 armenwoningen gevestigd. Het hofje is grondig gerestaureerd in 2005 . Oude bollenschuren vormen industrieel-agrarisch erfgoed. Vissers hebben touw nodig dat geproduceerd werd door touwslagers op lijnbanen. Ten tijde van de VOC waren er zo’n honderd succesvolle lijnbanen.

Tegel 6: Evenementen & muziek

De voorstellingen van Opera aan Zee zijn te bewonderen op het karakteristieke landgoed Offem. De fraai verlichte Voorstraat vormt tijdens de donkere decembermaanden het decor voor diverse Kerstwandelingen. In 1894 werd de fanfare Sint Jeroen opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging de fanfare ter ziele maar de instrumenten zijn bewaard gebleven en vormden een belangrijk aandeel bij de oprichting van fanfare Excelsior. De Ronde van Noordwijk en Markt onder de Linden zijn jaarlijks terugkerende evenementen.

Tegel 7: Ontwikkeling Kerkstraat Koopcentrum

De Kerkstraat dateert uit de tijd dat de Oude Jeroenskerk werd gesticht, vermoedelijk de 13e eeuw. Vanaf de 19e eeuw woonden er ambachtslieden zoals een koperslager, herborist, goudsmid, veehouder, schoenmaker en loodgieter. Een belangrijke impuls tot volwaardig winkelgebied is het in 2010 opgeleverde Hof van Noortwijck bestaande uit een supermarkt, winkels en appartementen. Het complex staat op de resten van het Sint Barbara-Sint-Catharinaklooster uit circa 1430.

Tegel 8: naar Noordwijk aan Zee…

Deze tegel verwijst naar Noordwijk aan Zee. In de vorige eeuw evolueerde de vissersplaats naar een badplaats met vele strandpaviljoens en congressen voor wereldleiders.