De Najaarslezing

Een initiatief van De Oude Dorpskern

Lezing Oude Jeroenskerk: Van Hut tot Huis

9 november 20.00 uur

De inmiddels traditionele Najaarslezing van de vereniging De Oude Dorpskern vindt dit jaar op vrijdagavond 9 november 2018 om 20.00 uur plaats. Wederom in onze mooie Oude Jeroenskerk.  De lezing gaat over de ontwikkeling van het woonhuis in het algemeen en in Noordwijk in het bijzonder. De lezing wordt gehouden door Hein Verkade.

Het woonhuis in Noordwijk door de eeuwen heen,  vanuit regionaal perspectief

Eens woonden we in een eenvoudige hut of huis. In de loop der eeuwen is een grote variatie in vorm en gebruik van het woonhuis ontstaan. Waarom is dit zo, en is die variatie eigenlijk wel zo groot? Tijdens de najaarslezing volgt Hein Verkade aan de hand van vele voorbeelden de ontwikkeling van het huis in Noordwijk tot ca. 1900. Vele aspecten komen aan bod zoals architectuur, bouwhistorie, functie en de plaats in het dorp. Noordwijk leent zich hier bij uitstek voor omdat het verrassend veel verscheidenheid aan soorten huizen te bieden heeft voor zo’n relatief kleine plaats. Steeds wordt naar parallelle ontwikkelingen elders gekeken ter ondersteuning en verklaring. U zult na deze avond met andere ogen door het dorp lopen of fietsen.

De 100-jarige particuliere monumentenvereniging ‘Hendrick de Keyser’ die meer dan 400 unieke monumenten door heel Nederland bezit zal met een stand aanwezig zijn op 9 november.

Hein Verkade

Na zijn lezing in 2008 over het ‘Geestranddorp’ wordt dit de 2e lezing van  Verkade. Hein zet zich sinds jaar en dag in voor Noordwijk. Zo is hij actief lid van de vereniging De Oude Dorpskern en een van de initiatiefnemers van de historische rondwandelingen in Noordwijk-Binnen. Daarnaast is hij actief bij de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk. Daar richt Verkade zich met name op de vogelsoorten die van ons woonhuis afhankelijk zijn zoals de Gierzwaluw, de Boerenzwaluw en de Huismus.

Oude Jeroenskerk op 9 november om 20.00 uur

Toegang gratis, en koffie vanaf 19.30


 

Het verhaal van Noordwijk 

Lezing oude Jeroenskerk 28 september 20:00 uur. Gratis Toegang

Onder de titel ‘Het verhaal van Noordwijk – na 800 jaar herenigd’, wordt op vrijdagavond 28 september een historische lezing in de Oude Jeroenskerk gehouden. Deze ezing vindt plaats op uitnodiging van het College van B & W van Noordwijk, naar aanleiding van de fusie van de twee gemeenten per 1 januari 2019. Namens het Platform Cultureel Erfgoed Noordwijk wordt deze avond georganiseerd door De Oude Dorpskern.

HET OUDE ‘NORTICH’, GESPLITST EN HERENIGD NA 800 JAAR
In Noordwijk en Noordwijkerhout hebben al bijna 4000 jaar mensen gewoond. Pas in de 9e eeuw wordt Noordwijk in de historische bronnen vermeld in verband met de vorming van het graafschap Holland en daarna vanwege de Ierse monnik Jeroen. Noordwijk werd een belangrijke plaats bij de monding van de Oude Rijn met aan de zuidwestelijke zijde toegang tot het grote bosgebied tussen de Oude Rijn en het IJ, dat bestond uit de hout van Noordwijk (de Noordwijkerhout) en de Haarlemmerhout.
 Aan het begin van de 13e eeuw wordt Noordwijk verdeeld onder twee broers. Vanaf dat moment gaan de twee delen van het oude Nortich geheel eigen wegen die nu weer bij elkaar komen. In de lezing wordt een boeiende wandeling door de gehele geschiedenis van de twee dorpen gemaakt.

HARRIE SALMAN
Harrie Salman is cultuurfilosoof en sociaal wetenschapper. Hij is docent aan de Hogeschool Leiden. Op veel locaties in Europa en daarbuiten geeft hij lezingen en doet hij onderzoek naar veranderingen in de cultuur en de samenleving. Hij is een van de auteurs van de recente studie over Noordwijk aan Zee en op de Geest en hij was de leider van de projectgroep Noordwijk aan de Rijn, die onderzoek heeft gedaan naar de voormalige monding van de Oude Rijn bij Noordwijk. Namens De Oude Dorpskern is hij lid van de Erfgoedcommissie van de gemeente Noordwijk.


De Najaarslezing

De najaarslezing is een initiatief van de vereniging De Oude Dorpskern en wordt dit jaar voor de 15e keer gehouden, altijd op de 2e vrijdagavond in november. Onderwerpen hebben altijd een cultuur-historische achtergrond, waarbij ook bekende Noordwijkse kunstenaars in beeld zijn gekomen; zoals Charlotte van Pallandt in 2011, Krijn Giezen in 2012 en Maja van Hall in 2015.   Lees meer >


 

Najaarslezing 2017 op 10 november

De lezing zal dit jaar worden verzorgd door Helmus Wildeman en gaat over Max Liebermann, Schilder en tekenaar in Noordwijk. Het jaar 2017 is ook het officiele Max Liebermann jaar!


 

 

 

 

 

 

Najaarslezing in 2014 over Jeroen

Lezing over het Koninkrijk in 2013

Lezing over Krijn Giezen in 2012

Nieuws

NIEUWJAARSBIJEENKOMST OUDE DORPSKERN 2017 - tekst en fotografie van Jos Westgeest Nieuwjaarsreceptie DOD 2017

Share This