De Keuken in de Gouden Eeuw

Een bijzondere lezing over de rol van Noordwijk in de Keuken van de Gouden Eeuw door Menko Wiersema mmv Harrie Salman.

De najaarslezing onder de titel ‘De Keuken in de Gouden Eeuw en de rol van Noordwijk” neemt ons mee naar de “Tuin van Holland” waar Nederland aan de top stond van de culinaire elite van Europa. Clusius nam vanuit België de kennis van nieuwe fijne groenten mee en plantte deze letterlijk in de Hortus Botanicus van Leiden. Nederland monopoliseerde de suiker en specerijen en Leidse wetenschappers kwamen met nieuwe theorieën over voedsel. Fermenteren en het eten van lichte en gezonde maaltijden kwamen in de mode.  De ‘middelkeuken’, als tegenhanger van de rijke bacchanalen van de adel en voor een breed publiek toegankelijk, ontstond rond Leiden en wordt door Amerikaanse wetenschappers zelfs als de start van de moderne Franse keuken gezien!

Als een belangrijk onderdeel van de Tuin van Holland was Noordwijk het centrum van de aspergeteelt en bevoorraadde de steden met fijne groenten, klein fruit en vis.

Menko Wiersema

Menko Wiersema is werkzaam als gebiedsregisseur bij de provincie Zuid-Holland en is negen jaar raadslid in Noordwijk geweest. Na zijn najaarslezing in 2010 over de Blaarkopkoe heeft hij zich verder verdiept in de geschiedenis van de landbouw en de Nederlandse keuken en geeft door het hele land lezingen, waaronder een jaarlijkse lezing in Archeon.

Locatie: Oude Jeroenskerk op 8 november 2019 om 20.00 uur. Toegang gratis en koffie vanaf 19.30