Historische rondwandelingen

 

Dinsdagavonden vanaf 11 juni t/m 13 augustus

 

Historische Rondwandeling 2019

Inmiddels met 6 gidsen gaat de wandeling zijn 39levensjaar in, verdeeld over twee routes, waarbij o.a. twee kerken en het Schuttersveld worden bezocht. Nieuw is de St. Jeroenskerk, die na de restauratie de moeite van een bezoek zeer waard is. Steeds weer ervaren de gidsen de verbazing bij de deelnemers over de vele verassingen die Noordwijk Binnen te bieden heeft. Reserveren is niet nodig. Lees meer>


 

Wandeling langs de ‘Toppers” in Noordwijk Binnen

Op deze avond wordt als alternatief ook een wandeling georganiseerd langs de “Toppers”, de mooiste plekjes in Noordwijk Binnen. Deze z.g. verkorte route is  onlangs gepubliceerd in het boekje ‘Wandeling door de Historie van Noordwijk Binnen’, dat nu te koop is bij de VVV’s en de reguliere boekhandel. Deze ‘verkorte’ route is inmiddels ook gebruikt voor het maken van een wandel-app., die is gepubliceerd onder ‘Beleefroutes’ en die je op je telefoon kan downloaden. Deze avond natuurlijk in een wat uitgebreidere vorm onder leiding van Hein Verkade, een van de twee grondleggers van de historische wandeling.


Ook in het Duits en Engels

De wandelingen vinden in 2017 als vanouds op de dinsdagavond plaats vanaf 13 juni t/m 15 augustus. De start is om 19.30 bij de Dorpspomp tegenover het Gemeentehuis aan de Voorstraat en de wandeling duurt tot ca. 21.30. Ook Duitse badgasten en Engelse bezoekers worden onthaald door verhalen in hun eigen taal.


Op aanvraag ook op andere tijdstippen, voor jong en oud

In 2015 en 2016 vonden zelfs meer wandelingen op aanvraag plaats. Een grote groep was die van “Pensioen in Zicht” en daarnaast is er vaak opgetreden voor verenigingen, families en schoolklassen.

Wilt u ook zo’n speciale rondleiding boeken, mail dan naar rondleiders@deoudedorpskern.nl


 

Een schat aan historie in de oude kern

Ruim 100 rijksmonumenten tonen acht eeuwen Noordwijkse geschiedenis. Een enorme variatie van de robuuste kerktoren uit de dertiende eeuw tot de bollenschuren uit het begin van de twintigste eeuw. Lees meer >

Volg de ‘heilige’ bruggen en de waterlopen op 12, 19 en 26 juni Deze wandeling volgt de waterlopen in Noordwijk en komt over de 5 bruggen, die de oude kern omsloten en belangrijk waren als toegangsweg.

de heilige bruggen

Volg de ‘heilige’ bruggen en de waterlopen 11, 18 en 25 juni

l

Landgoed Calorama

Ontdek landgoed Calorama met z’n rijke verleden op 2, 9, 16, 23 en 30 juli

 Het unieke landgoed Calorama is in de Zeventiende Eeuw ontstaan als kruidenkwekerij.

Op het terrein zijn nog veel sporen van de oude kruiden- en rozencultuur zichtbaar.

Het landhuis stamt grotendeels uit de Negentiende Eeuw en is sindsdien nauwelijks gewijzigd.

Let op: in verband met het speciale karakter op privé terrein is de toegang beperkt. Toegangskaarten alleen te koop op de avond zelf bij de Dorpspomp

voetboogschieten St Joris

Geniet van een demonstratie voetboogschieten op 6 en 13 augustus

Op het schietterrein van het “St. Joris” Schuttersgilde wordt een speciale demonstratie gegeven van het voetboogschieten.

De Broederschap of Gilde van Sint Joris is het oudste voetbooggilde in Nederland en bestaat al meer dan 600 jaar en is sinds 1550 gevestigd aan de Offemweg.

Nieuws

De Historische Rondwandelingen in  2018 hebben elke maand een bijzonder thema

De historische rondleidingen in 2018 kennen elke maand een nieuw thema, met een heel andere beleving; allemaal terug te voeren op de prachtige historie van Noordwijk.