Torenklimmen

van 15 april t/m 28 oktober

Elke zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur

Logo Toren 2009 kopieHet ontstaan van het Torenklimmen

 Na een initiatief van liefhebbers in 2007 om de toren beklimbaar te maken, werd met medewerking van de Gemeente Noordwijk (de eigenaar) de Oude Jeroenstoren in 2009 voor het eerst beklimbaar; de hoofdingang is dan hersteld en de dichtgemetselde wenteltrap is weer open gemaakt. Een project, dat over de jaren uitgebouwd is tot een bijna volwaardig “klimmuseum”; dankzij vele gidsen, het Klokkenluiders Gilde, restauraties en nu ook met 4 verrekijkers. Lees meer >


Torenagenda

De 35 vrijwillige torengidsen en klokkenluiders staan ook dit jaar enthousiast in de startblokken om de gasten de imponerende Jeroenstoren te laten zien en te laten genieten van het mooie uitzicht over Noordwijk en omstreken. Het uitzicht wordt boven op de Torentrans nog weidser gemaakt door de aanwezigheid van sterke verrekijkers en een periscoop voor de kinderen vanaf zes jaar.
In dit nieuwe seizoen bent u welkom voor een bezoek aan de toren gedurende de maanden april t/m oktober
op zaterdagen van 12.00 uur tot 16.00 uur

Lees meer >


 

Geschiedenis van de Oude Jeroenstoren

De toren draagt de naam van Jeroen. Hij vestigde zich rond 851 als pastoor in Noordwijk. Hij stichtte een kapel. In die tijd was de Nederlandse kust regelmatig het doelwit van de Vikingen. In 856 werd Jeroen gevangengenomen en aan de Noormannen overgeleverd. Hij moest het geloof afzweren en offeren aan de goden van de Noormannen. Hij werd gemarteld en ter dood gebracht. De aan hem toegedichte wonderen zijn van belang voor zijn heiligverklaring. De kerk en de toren dragen zijn naam.  Lees meer >


Wie is wie in de Torenklimcommissie

Informatie over het bestuur en de coördinatoren vindt u in de bijlage.

Lees meer >


Torenactiviteiten

Lees meer >


De Torensponsors

Vele sponsors in Noordwijk en daarbuiten hebben sinds de totstandkoming van het Torenklimproject in 2009 een bijdrage geleverd en een aantal projecten mogelijk gemaakt.
Zonder hun bijdrage zouden heel veel voorzieningen en activiteiten niet mogelijk geweest zijn.

Wij als Torenklimcommissie zijn dan ook al onze sponsoren buitengewoon erkentelijk voor hun bijdragen en spreken onze dank daarvoor uit.
De sponsors

Torenuurwerk

Torenuurwerk (gerestaureerd in 2012) - 1912

Nieuws

Wijkavond Oude Dorpskern november 2016 - Op 8 november 2016 werd door het college van B&W van Noordwijk in huize Jeroen een druk bezochte wijkavond “De Oude Dorpskern” georganiseerd, nadat eerder andere wijken aan de beurt waren geweest.
Nationale Opschoondag 25 maart 2017 - Op een dit jaar fraaie zaterdag leverden bestuur en enthousiaste leden weer hun bijdrage aan de landelijke Opschoondag.
NIEUWJAARSBIJEENKOMST OUDE DORPSKERN 2017 - tekst en fotografie van Jos Westgeest Nieuwjaarsreceptie DOD 2017
€ 1.725.= voor de Voedselbank Noordwijk - In de maand december heeft de Torenklimgroep weer twee interessante beklimmingen georganiseerd.